Houdbaar, Vindbaar, Bruikbaar

Het belangrijkste doel van de Digitaal-Erfgoedcoach is het uitdragen van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Daarin wordt sterk ingezet op het zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitale collecties.  In 2020 is het speerpunt van de Digitaal-Erfgoedcoach in Noord-Holland met name de houdbaarheid van digitale collecties.

Hieronder een aantal links naar materiaal voor het houdbaar, vindbaar en bruikbaar maken en houden van je collectie, met speciale focus op houdbaarheid.

Houdbaar

 • De cursus ‘Leren Preserveren’ van het Netwerk Digitaal Erfgoed biedt erfgoed-professionals de benodigde basiskennis voor het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. De cursus kan gratis online worden gevolgd:
  Cursus Leren Preserveren >>
 • Digitaal Erfgoed Nederland heeft een introductie ontwikkeld over het vergroten van de vindbaarheid van je digitale collectie:
  DE BASIS voor digitale duurzaamheid >>
 • Online is er tegenwoordig veel te verdedigen. Het Digitaal Erfgoed Nederland geeft zeven tips om je eigen online verdedigingslinie te versterken:
  Zeven tips voor je digitale verdedigingslinie >>
 • Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft online informatie beschikbaar over zijn werkprogramma:
  Digitaal Erfgoed Houdbaar >>
 • Wietske schreef voor het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een artikel met tips over hoe je je werk duurzaam bewaart en toegankelijk houdt op de langere termijn:
  Geef je werk een lang leven >>

Vindbaar

Bruikbaar